مىباشد كه از ضرب سه فرد فاعله (حرارت، برودت، متوسّط بين اين دو) در سه فرد
منفعله (مادّه لطيف، مادّه غليظ، متوسّط بين اين دو) حاصل مىشود و شرح مختصر
آنها چ نين است:
جسم يا داراى طعم است و يا نيست، اگر طعم نداشته باشد به آن تفه
( بىمزه) گ ويند و آن را در عداد طعوم تسعه شمردهاند.
و اگر طعم داشت خالى از يكدام از طعوم هشتگانه نيست.
حلاوة (شيرينى)، حموضت (ترشى)، ملاحت (نمكين)، حرافت
( تندى)، مرارت (تلخى)، عفوصت (تلخى مخلوط با ترشى كه سبب گ رفت گ ى
دهان شود)، قبض ( گ رفت گ ى و حالت گ س)، دسومت ( چ ربى).
3- كيفيّات مشمومه و آن عوارضى هستند كه بحسّ شامّه درك شوند و انواع
آن اگرچه متعدّد و متكثّر است لكن اسم معيّن و مشخّصى براى آنها نگذاردهاند
بلكه ملاك ميّز و تشخّص آنها را به موافق طبع يا مخالف آن قرار دادهاند چ نان چ ه
گ ويند رائحه طيّب (بوى خوش) و رائحه منتنه (بوى بد) و گ اهى نيز بوسيله اضافه
بمحلّى آنها را ممتاز مىكنند مثل اين كه مىگويند بوى مشك.
4- كيفيّات مسموعه و آن عوارضى هستند كه بحسّ سامعه درك مىگردند
مانند اصوات كه معلول تموّج فضا مىباشند و موج فضا يا از قرع (كوبيدن) حاصل
شود و يا از قلع (كندن).
5- كيفيّات مبصره و آن عوارضى هستند كه بحسّ باصره درك شوند
همچون نور و رنگ كه به آنها اوائل مبصرات گ ويند زيرا حسّ باصره در درك آنها
محتاج بواسطه نيست.
انفعالى و انفعال
كيفيّات محسوسه بدو قسم تقسيم مىشوند: انفعالى و انفعال.
انفعالى: كيفيّات محسوسهاى هستند كه داراى استحكام و رسوخ بوده و
بسرعت زائل نشوند همچون رنگ زرد كه در طلا است يا شيرينى كه در عسل
مىباشد.