responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : شرح بر زاد المسافر نویسنده : آشتیانی، جلال الدين    جلد : 1  صفحه : 430

لأنّها حوامل الصور كما يقال: صورة الشي‌ء ماهيّته التي هو بها هو، و مادّته حاملة صورته.

نعم، المواد معدّات لحصولها في العالم الطبيعي، و أيضا في العالم المثالي البرزخي و الأخرويّ الصوري حدوثا لا بقاء و استدامة؛ لأنّ الصور هناك من لوازم الأفعال و الأخلاق و الملكات الحاصلة من تكرّر الأعمال و الحركات التي هنا و هذه باعتبار المادة القابلة للتحولات.

و أمّا في العالم المثالي القدري و موطن العهد و الميثاق- على هذا- فهي حاصلة بالجهات المتضاعفة و النسب الإشراقيّة التي في العقول العرضية ...

و الأنوار المدبّرة الملتحقة بالعقول المتكافئة بعد المفارقة عن الصياصي [1]؛ فإنّ الطبقة المتكافئة من الأنوار القاهرة غير متناهية و لا ضير؛ لعدم ترتّبها.

و أمّا الصور [2] التي في خيالنا و المثال المقيّد و المثال المقيّد فهي منشؤه على‌


[1]عقول لاحقه يعنى نفوس مدبره ابدان، بعد از خلع جلباب بدن و رفض عنصر ماده، به عالم قدس و عقول مدبر عالم برزخ و مثال نزولى و عالم ماده و طبيعت مى‌پيوندند و در اين عالم اثر مى‌گذارند، ولى بحث در اين مسأله است كه تكثر فردى در عالم برزخ (كه داراى مراتب و به ازاى هر فرد از انواع حقيقى، فردى برزخى موجود است) بايد مستند به جهات موجود در فاعل يعنى عقل مجرد باشد و طبقات برزخى و افراد انواع برزخى، به حسب رتبه وجودى بر موجودات عالم ماده تقدم دارند و عقول لاحقه منشأ حصول كثرت، وافى به صدور اجسام برزخى از عقول طوليه نمى‌شوند و جميع افراد انواع موجود در برزخ، به حسب وجود در عالم ماده به مقام تجرد عقلانى نمى‌رسند.

[2]ديگر آن كه نفوس حيوانى و كذلك نفوس انسانى، در مقام تخيّل، تجرد برزخى دارند و صريح وجود آنها جسمى است عين حيات و درك و اين تجرد، در قوس صعودى حاصل مى‌شود و بايد منشأ تكثّر داشته باشد، لذا حركت جوهرى يكى از اركان اثبات عالم مثال در قوس صعودى است و به كون و فساد، وجود تجردى حاصل نمى‌شود، چون صورت برزخى در ماده حلول ندارد تا صورت كاينه بعد از صورت فاسد وارد بر هيولى وارد شود. و اين خود يكى از دلايل حصول و وجود حركت در جواهر عالم ماده است، با اين كه وجود كون و فساد با خلوّ هيولى از صورت در آنى از آنات ملازم است و هذا أيضا دليل على وجود الحركة في الجواهر، چون نفس هر صورت حالّ در هيولى با هيولا متحد و نسبت به صورت لاحقه هيولاست.

نام کتاب : شرح بر زاد المسافر نویسنده : آشتیانی، جلال الدين    جلد : 1  صفحه : 430
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست