responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : شرح بر زاد المسافر نویسنده : آشتیانی، جلال الدين    جلد : 1  صفحه : 299

همان تماس و تلاقى باشد محتاج است، تا مقدمه حصول فعل و انفعال تدريجى فراهم شود و حركات و استحالات، لازم حصول صورت در مواد مستعد از براى قبول صور نوعيه و تراكيب طبيعيه ذاتيه و ترقى و تكامل و توجه به طرف صور معدنيه و نباتيه و حيوانيه، و بلوغ ماده به مقام تجرد و رجوع قوا به فعليات و عود به بدايات وجودى است كه‌ «إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ راجِعُونَ».

آنچه ذكر شد مقدمه‌اى بود از براى اين مسأله، كه آيا صور عناصر، در


بعد از آنچه ذكر شد بايد به اشكالات و مناقشات خطيب رازى به شيخ اعظم- رض- توجه نمود.

فخر رازى گويد: شيخ در جايى گويد: «إنّ الفعل و الانفعال بين الأجسام لا يتوقف على الملاقاة و المماسة» و در جايى گويد: «إنّ الفعل و الانفعال لا يتمّان إلّا باللقاء و التماس» در حالتى كه شيخ قيد كرده است كه در فعل و انفعال طبيعى، در امزجه و ممتزجات لا يتم إلّا بالتماس و ايشان اين قيد را نقل نكرده است.

در جايى شيخ گويد واسطه، لازم نيست متأثر شود كما في الرؤية: من شأن الجسم المضي‌ء بذاته أو المستنير الملوّن أن يفعل في الجسم الذي يقابله إذا كان قابلا للشبح قبول البصر و بينهما جسم لا لون له تأثيرا هو صورة مثل صورته من غير أن يفعل في المتوسط شيئا، إذ هو غير قابل؛ لأنّه شفاف».

با آن كه شيخ براى رفع توهّم ناظران به كلمات خود و جهت آن كه ناظران به كلمات او در اشتباه نيفتند، در همه موارد بين اقسام تأثير و تأثر فرق گذاشت، مع ذلك خطيب رازى بعد از نقل كلمات شيخ از موارد مختلف آثار او گويد: «... و أنّه ليكثر تعجّبى بوقوع أمثال هذه المناقضات الظاهرة لهذا الشيخ ... فكيف يجوز للرجل الذكيّ مع هذه الإشكالات أن يجزم بأن الفعل و الانفعال لا يتمّان إلّا باللقاء و التماس»، در حالتى كه همان طورى كه از شفا نقل كرديم شيخ اعظم تصريح فرموده است:

بأن الفعل و الانفعال الطبيعي ... و إنّ كل تأثير و تأثر طبيعي في الانفعالات و الاستحالات التدريجية إنّما يتمّان باللقاء و التماس.

آيا اين مرد، كلمات اكابر را درك نمى‌كند؟ و يا طورى كلمات اكابر را نقل مى‌كند كه بتواند مغالطه كند؟ و پناه بر خدا كه انسان عمرى را در صورت شخص مغالط به پايان برساند و خود را به عمد، محكوم احكام واهمه و تحت تأثير قوه شيطانى قرار دهد؛ چون اين، كار شيطان است كه حق را ناحق جلوه دهد.

خواجه تصريح كرده است كه شارح فاضل، از درك مشكلات، عاجز است و صدر الحكماء گويد:

«هذا الرجل سريع المبادرة إلى الاعتراض على مثل الشيخ و نظرائه، قبل الإمعان في المبحث، لعجلة طبعه و طيشه، و العجلة من فعل الشيطان».

نام کتاب : شرح بر زاد المسافر نویسنده : آشتیانی، جلال الدين    جلد : 1  صفحه : 299
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست