responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : شرح حديث« جنود عقل و جهل» نویسنده : الخميني، السيد روح الله    جلد : 1  صفحه : 318

مدارا با بندگان خدا. و هيچ كس رفق نكند با كسى در دنيا مگر آن كه مرافقت كند خداى تعالى‌ با او در آخرت. و رأس حكمت، ترس از خداى عزّ و جلّ است».

« كانَ آخِرُ ما أوْصى بِهِ الخِضْرُ مُوسى بْنَ عِمْرانَ- عَلَيْهِ السَّلامُ- أنْ قالَ لَهُ: لا تُعَيِّرَنَّ أحَدَاً بِذَنْبٍ، وَ إنَّ أحَبَّ الامُورِ إلَى اللّهِ عَزَّ وَ جَلَّ ثَلاثَةٌ: القَصْدُ فِي الجِدَةِ، وَ العَفْوُ فِي المَقْدِرَةِ، وَ الرِّفْقُ بِعِبادِ اللّهِ، وَ ما رَفِقَ أحَدٌ بِأحَدٍ فِي الدُّنْيا إلَّا رَفِقَ اللّهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِهِ يَوْمَ القِيَامَةِ، وَ رَأْسُ الحِكْمَةِ مَخافَةُ اللّهِ تَبارَكَ وَ تَعالى». [1]

و در باب ارتياض نفس و سلوك راه حق نيز رفق و مدارا با نَفس، از مهمّات به شمار مى‌رود. و چه بسا كه سختگيرى بر نفس، خصوصاً در اوائل امر و خصوصاً براى جوانها، اسباب تنفّر نفس از ارتياض و سلوك شود، و از زير بار حق فرار كند.

و خيلى اتفاق افتاده كه جوانهاى نورس بعد از چندى اشتغال شديد و مواظبت كامل در مستحبّات، به كلّى منحرف شدند و لا يبالى به دين گرديدند. و در روايات شريفه اشاره به بسيارى از اين امور كه مذكور شد هست‌ [2]، و پس از اين- إنْ شاءَ اللّه- بعضى از آنها را مذكور مى‌داريم.

فصل سوّم در بيان آنكه «رفق» و «مدارا» از جنود عقل و از لوازم فطرت مخموره است، و «خرق» و «عنف» از جنود جهل و ابليس و از لوازم فطرت محجوبه است.

و اين معنى محقَّق شود پس از آن كه معلوم شود كه رفق و مدارا و مصاحبت و رفاقت، از جَلَواتِ رحمت رحمانيّه و شئونِ آن است. قلبى كه در آن جلوه‌


[1] متن اين حديث كه از امام سجّاد- عليه السلام- نقل شده، چنين است:

«كانَ آخِرُ ما أوْصى بِهِ الخِضْرُ مُوسى بْنَ عِمْرانَ- عَلَيْهِ السَّلامُ- أنْ قالَ لَهُ: لا تُعَيِّرَنَّ أحَدَاً بِذَنْبٍ، وَ إنَّ أحَبَّ الامُورِ إلَى اللّهِ عَزَّ وَ جَلَّ ثَلاثَةٌ: القَصْدُ فِي الجِدَةِ، وَ العَفْوُ فِي المَقْدِرَةِ، وَ الرِّفْقُ بِعِبادِ اللّهِ، وَ ما رَفِقَ أحَدٌ بِأحَدٍ فِي الدُّنْيا إلَّا رَفِقَ اللّهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِهِ يَوْمَ القِيَامَةِ، وَ رَأْسُ الحِكْمَةِ مَخافَةُ اللّهِ تَبارَكَ وَ تَعالى».

(كتاب الخصال، ج 1، ص 111، ح 83).

[2] نگاه كنيد به: اصول كافي، ج 2، ص 70، باب الاقتصاد في العبادة.

نام کتاب : شرح حديث« جنود عقل و جهل» نویسنده : الخميني، السيد روح الله    جلد : 1  صفحه : 318
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست