نام کتاب : دانشنامه امام علی علیه السلام نویسنده : جمعی از نویسندگان جلد : 1 صفحه : 199
بهداشت دستها و غذا
یکی دیگر از راههای تأمین بهداشت فردی در غذا، شستشوی دستها قبل از غذاست. چه آن غذاهائی که انسان با دست، آنها را میخورد و چه غذاهائی که با قاشق یا دیگر ابزار تغذیه، تناول مینماید، زیرا به هر حال اگر دست کثیف باشد غذا یا ابزار غذا را آلوده میکند. بهترین روش بهداشت غذا، شستشوی دستها قبل از غذا خوردن است، که انسان با دستهای تمیز برسر سفره غذا بنشیند. امروزه در کشورهای پیشرفته دستها را میشویند، امّا امیرالمؤمنین علیه السلام قبل از غذا وضو میگرفتند، و در وضو بهداشت دستها تا آرنج، و صورت و جلوی سر و تمیزی پاها مطرح است. یعنی فراسوی بهداشت عمومی جهان، دستور میفرمود، قبل از غذا، وضو بگیرید، تا با وضو گرفتن، دست و صورت و سر و پاها تمیز گردد و آنگاه با نظافت کامل به خوردن غذا مشغول گردید، و فرمود: مَنْ سَرَّ أَنْ یُکْثَرَ خَیْرَ بَیْتِهِ فَلْیَتَوَضَّأ عِنْدَ حُضُورِ طَعامِهِ (کسی که دوست دارد نعمتها و خوبیها در خانهاش فراوان گردد به هنگام غذا خوردن وضو بگیرد.) [1] . و در رهنمود دیگری فرمود: غَسْلُ الْیَدَیْنِ قَبْلَ الطَّعامِ وَ بَعْدَهُ زِیادَةً فِی الرِّزْقِ (شستن دست قبل و بعد از غذا خوردن، باعث فراوانی روزی است.) [2] .
پی نوشت ها: (1) خصال شیخ صدوق ج1 ص69 ترجمه کمرهای. (2) وسائل الشیعه ج25 ص28.
نام کتاب : دانشنامه امام علی علیه السلام نویسنده : جمعی از نویسندگان جلد : 1 صفحه : 199