responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : مجموعه آثار ط-صدرا نویسنده : مطهری، مرتضی    جلد : 26  صفحه : 388

شوید و بیدار و هشیار گردید. این که در ابتدا میفرماید «سورهای است که نازل کردهایم» تنها سورهای که با این جمله شروع میشود این سوره است. ما بسیاری از سورهها داریم که از ابتدا که شروع میشود به عنوان این است که «کتابی فرود آوردیم»، یعنی به همه قرآن اشاره میکند، ولی اینجا تنها به همین سوره اشاره میکند. معلوم میشود که یک عنایت خاصی به مفاد این سوره است.

معنای « سوره »

معنای «سوره» را میدانید. هر قطعهای از آیات قرآن که با یک «بسم اللَّه» شروع میشود و بعد پایان میپذیرد به طوری که بعد از آن، «بسماللَّه» دیگری هست، این قطعه را «سوره» میگویند. قرآن از کتابهایی است که فصل، باب و بخش ندارد ولی قطعه قطعه شدنش به صورت سوره سوره بودن است و هر سوره با یک «بسماللَّه» آغاز میشود و «بسماللَّهِ» آغاز قطعه بعد نشان دهنده پایان سوره قبلی است.

میگویند کلمه «سوره» از همان مادهای است که کلمه «سور» وضع شده است. در زبان عرب آن حصاری را که دور شهرها میکشیدند- و در فارسی به آن «باره» [1] میگویند- که یک شهر را در داخل خودش قرار میداد و یک حائط و دیواری بود که بر تمام شهر یا قصبه و یا ده احاطه داشت، سور میگفتند؛ مخصوصاً در مورد شهرها میگفتند «سور البلد» و آن دیوار مرتفعی بود که دور یک شهر میکشیدند.

کأ نّه هر سورهای در داخل یک حصار قرار گرفته است، از این جهت به آن «سوره» میگویند. قرآن را خود پیغمبر سوره سوره کرده است نه این که بعد مسلمین آن را سوره سوره کرده باشند. از ابتدا که قرآن نازل شد، به صورت سوره سوره نازل شد.

اهمیت مسائل مربوط به عفاف

آیه اول مخصوصاً با تعبیر «سورَةٌ انْزَلْناها» و بعد هم با کلمه «فَرَضْناها» این مطلب را میفهماند که مسائل مربوط به عفاف مسائلی بسیار جدی است؛ یعنی درست در جهت عکس آنچه بشر امروز فکر میکند که در جهت سهل کردن و ساده کردن و


[1]. [باره و بارو، هر دو به معنای حصار است.]

نام کتاب : مجموعه آثار ط-صدرا نویسنده : مطهری، مرتضی    جلد : 26  صفحه : 388
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست