responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : فرهنگ فقه فارسي نویسنده : موسسه دائرة المعارف الفقه الاسلامي    جلد : 2  صفحه : 71

بختج

بُخْتَُج: آب‌انگور پخته‌شده(1)(-->آب‌انگور).

بختى

بُخْتى: شتر خراسانى.

از آن به‌مناسبت در بابهاى زكات، حج، تجارت و اطعمه و اشربه سخن رفته است.

زكات:شتر اصيل عربى و بختى در زكات يك جنس محسوب مى‌شوند؛ بنابر اين اگر در مجموع به حدّ نصاب(-->نصاب)برسند زكات واجب مى‌شود؛ ليكن در اينكه مالك مى‌تواند هر يك از آن دو را ـ هرچند از نظر قيمت متفاوت باشند ـ به عنوان زكات بدهد يا درصورت تفاوت قيمت، رعايت حدّ متوسط لازم است، اختلاف مى‌باشد. بنابر قول دوم، ارزش شتر پرداختى به عنوان زكات بايد نصف مجموع قيمت عربى و بختى باشد. به عنوان مثال اگر قيمت عربى دو هزار تومان و قيمت بختى هزار تومان باشد، شترى با قيمت 1500 تومان پرداخت مى‌شود.(1)

حج:برخى در قربانى حج كشتن بختى را مجزى نمى‌دانند.(2)

تجارت:گوشت شتر عربى و بختى يك جنس به‌شمار مى‌رود؛ از اين‌رو زيادى گرفتن در معامله آن دو با هم ـ مانند فروختن يك كيلو گوشت شتر عربى در برابر دو كيلو گوشت شتر بختى ـ ربا(-->ربا)و حرام است.(3)

اطعمه و اشربه:برخى قدما خوردن گوشت بختى را مكروه دانسته‌اند.(4)

(-->شتر)

بخر

بَخَر: بوى بد دهان.

در بعضى كلمات «بخر» بر بوى بد فرج زن نيز اطلاق گرديده و به آن در باب تجارت اشاره شده است.


نام کتاب : فرهنگ فقه فارسي نویسنده : موسسه دائرة المعارف الفقه الاسلامي    جلد : 2  صفحه : 71
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست