responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : مجموعه آثار ط-صدرا نویسنده : مطهری، مرتضی    جلد : 26  صفحه : 215

ببینید! آثارش را خدا در همین دنیا ظاهر میکند: شما ضعیف شدگان را تقویت کرد:

«ایدَکمْ بِنَصْرِهِ وَ رَزَقَکمْ مِنَ الطَّیباتِ» از نعمتهای پاکیزهای که محروم بودید در همین دنیا به شما داد. از این دنیای پر از نعمت که دیگران استفاده میکردند و شما محروم بودید روزیهای پاکیزهای نصیب شما کرد و شما از آنها استفاده کردید. ولی باید دانست که هدف نهایی این نیست. این مقدمه است برای توجه به خدا و نعمتهای الهی. این، اولِ دادن نعمتهاست برای هدفی که آن، شکر و سپاسگزاری خداست:

لَعَلَّکمْ تَشْکرونَ.

معنی شکر

«شکر» کلمهای است که در قرآن زیاد با آن برخورد داریم. معنی «شکر» این است که انسان در مقابل فردی که از او خیری به وی رسیده است اظهار قدردانی کند و مثلًا بگوید: من ممنون هستم. آیا معنی «شکر خدا» همین است که بگوییم: «الهی شکر»؟ نه، اشتباه است. «الهی شکر» صیغه شکر است نه خود شکر. خود شکر چیز دیگری است. مثل اینکه کلمه «اسْتَغْفِرُ اللَّه» صیغه توبه است نه خود توبه. توبه، پشیمانی از گناه و تصمیم به عدم تکرار است. اظهار «الهی اسْتَغْفِرُک وَ اتوبُ الَیک» [اظهار صیغه توبه است نه خود توبه]. پس شکر یک معنی دقیقی دارد و آن عبارت است از قدردانی، اندازهشناسی، حقشناسی. لهذا «شکر» هم درباره بنده نسبت به خدا و هم درباره خدا نسبت به بنده به کار میرود: وَ اللَّهُ شَکورٌ حَلیمٌ. خدا شکور است یعنی او طاعت بندگان را قدرشناس است. هر طاعتی که بنده میکند حقی دارد، خدا اجر بندهاش را ضایع نمیگرداند، یعنی از عمل بنده قدردانی میکند، آن را از بین نمیبرد. بنده اگر بخواهد قدرشناس و شاکر باشد باید قدر نعمتهای خدا را بداند، یعنی هر نعمتی را بداند برای چه هدف و منظوری است و در همان مورد مصرف کند.

در تعریف «شکر» چنین گفتهاند: «اسْتِعْمالُ الشَّیءِ فیما خَلَقَ اللَّهُ لِاجْلِهِ» به کار بردن شیء در راهی که به خاطر آن آفریده شده. آیا شکرِ مثلًا چشم که خدا به ماداده این است که بگوییم: خدایا شکر که به من چشم دادی؟ نه. عقل، فکر، عاطفه، احساسات، فرزند، مال، سلامت و هر نعمتی که داری، اگر این نعمت را از مسیر خودش منحرف نکنی و در مسیر دیگر استفاده نکنی، شاکری. مثلًا زبان را خداوند عبث نیافریده است. با این زبان میشود حقایق را قلب کرد، دروغ گفت، به مردم

نام کتاب : مجموعه آثار ط-صدرا نویسنده : مطهری، مرتضی    جلد : 26  صفحه : 215
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست