responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : تفسیر و مفسران نویسنده : معرفت، محمدهادی    جلد : 1  صفحه : 370

الْکُنَّسِ» [1] چیست؟. عمرو می‌گوید: گفتم: من آن را فقط به عنوان گاو وحشی می‌شناسم. گفت: من هم بیش از آنچه گفتی نمی‌دانم. در سال 63 در زمان فرمانروایی عبید اللّه بن زیاد درگذشت. [2] شهید ثانی در «درایه» درباره او می‌گوید:
«تابعی، فاضل و از اصحاب ابن مسعود است» [3]. او از صحابه شمرده می‌شود؛ یا آن که خدمت حضرت رسیده است و طبق نقل خوارزمی، او از راویان حدیث غدیر است. [4] ابن حجر در «الإصابه» از قول طبرانی گفته است: «او از طریق عبد العزیز بن عبد اللّه قرشی از سعید بن ابی عروبه از قاسم بن عبد الغفار از عمرو بن شرحبیل آورده است می‌گوید: از پیامبر شنیدم که می‌فرمود: خدایا! یاری کن کسی را که علی را یاری کند و گرامی دار کسی را که علی را گرامی دارد و واگذار کسی را که علی را واگذارد» [5].
و در نسخه «الإصابه» به جای شرحبیل واژه شراحیل آمده است که این اشتباه در نسخه است؛ زیرا از شراحیل به عنوان پدر عمرو در کتاب‌های تراجم اصلا یادی نشده است. علاوه بر آنکه ابن عبد البرّ [6] و نیز ابن اثیر [7] از او به عنوان «عمرو بن شرحبیل» نام برده‌اند. پس چنین برمی‌آید که در نسخه «الإصابه» تحریفی رخ داده است. ابن عبد البرّ گفته است: «او غیر از عمرو بن شرحبیل همدانی، ابو میسره شاگرد ابن مسعود است» و نسب او را نیافته است، ولی ابن اثیر هر دو را یکی دانسته و صحیح هم همین است؛ زیرا تولد او در آغاز هجرت یا اندکی پیش از آن بوده است. بنابراین او تابعی به شمار می‌رود که پیامبر صلّی اللّه علیه و اله را درک کرده است؛ گر چه به سبب کمی سن با پیامبر همنشین نشده است، ولی شنیدن حدیث توسط او از پیامبر صلّی اللّه علیه و اله در حالتی که نوجوانی نزدیک بلوغ بوده، ممکن است.

[1] تکویر 81: 15.
[2] الطبقات، ج 6، ص 74- 71. تهذیب التهذیب، ج 8، ص 47.
[3] قاموس الرجال، ج 7، ص 211.
[4] الغدیر، ج 1، ص 57، شماره 93.
[5] الإصابة فی معرفة الصحابه، ج 2، ص 543، شماره 5869.
[6] الإستیعاب، در حاشیه الإصابه، ج 2، ص 526.
[7] أسد الغابه، ج 4، ص 114.
نام کتاب : تفسیر و مفسران نویسنده : معرفت، محمدهادی    جلد : 1  صفحه : 370
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست