responsiveMenu
فرمت PDF شناسنامه فهرست
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
نام کتاب : فرهنگ معارف اسلامی نویسنده : سجادی، جعفر    جلد : 2  صفحه : 1184

اطلاق ميشود و شايسته‌تر همين اطلاق است و بر قوتى كه مدبر اجسام است نيز اطلاق ميشود و بر اسطقساتى كه مبدأ تركيب اشياء است نيز اطلاق ميشود و بر هيولى و صورت و مواد و تغييرات بطور مطلق اطلاق ميشود.

(از رسائل ابن رشد ص 34-35 و رجوع شود به تفسير ص 413) و اطلاق بر هر امرى كه فاعل بواسطۀ آن بدون فراگرفتن راهنمائى شود ميشود چنانكه گويند پستان گرفتن طفل بالطبع يا امر طبيعى است و بر مبدأ صدور افعال ذاتى و غير قسرى نيز اطلاق ميشود چنانكه سنگ بدون علت و محرك خارجى فرود آيد.و بر حركاتى كه مستند بعلم و شعور نباشد نيز اطلاق ميشود.

(از المعتبر ج 2 ص 5،8) شيخ الرئيس گويد:قوتى كه مبدأ افعال و آثار خاصى است برو تيرۀ واحده بدون شعور و اراده طبيعت ميگويند و در تعريف آن گويد:«قوة سارية فى الاجسام يفيد الصورة و الخلقة»و باز گويد:«و طبيعته هى القوة التى تصدر عنها تحركه (جسم)او تغيره الذى يتكون عن ذاته».

و گويد:بر معانى ديگرى نيز اطلاق ميشود از جمله بر مبدأ حركت و سكون، آنچه مقوم جوهر است،ذات هر چيزى و مزاج.(از شفا ج 1 ص 16-17) در علوم غريبه كلمۀ طبيعت بدين سان تعريف شده است:طبيعت از ناحيۀ تضاعيف كيفيات بواسطۀ حركت و سكون حاصل ميشود و ابتداى تضاعيف آن امتزاج كميت بود با آن بنا بر اين طبيعت چهار چيز بود حركت،سكون،كيفيت و كميت.

و چون طبيعت بدين‌سان بود چهار چيز از آن جوشش كند،حرارت،برودت، يبوست و رطوبت كه آنها را اوائل امهات بسائط گويند و سپس حركت و سكون و كيفيت بدين چهار احاطت يابد و پس از اجتماع آنها كميت بر آنها احاطت كند.

و مواليد حاصل شود.

(از رسائل جابر ص 16)

طَبيعَتِ اولى

-(اصطلاح فلسفى) مراد عقل اول است.

(مصنفات ج 1 ص 8 از رساله 3) رجوع بعقل اول شود.

طَبيعَتِ خامِسَه

-(اصطلاح فلسفى) فلاسفه گويند طبيعت افلاك غير از طبيعت هر يك از عناصر است و طبيعت پنجمى است و طبيعت آنها مقتضى خرق و التيام و كون و فساد نيست.

(رجوع شود به رساله دوم از بخش طبيعيات ص 39 افوان)

طَبيعَتِ ساريَه

-(اصطلاح فلسفى) مراد قواى نفس كليه ما فوق است كه سارى در اجسام مادون و محاط است«ان للنفس الكلية التى هو فوق الفلك المحيط قوة مختصة سارية فى جميع الاجسام التى دون فلك القمر مدبرة لها متصرفة فيها».

(اخوان ج 2 ص 193) «و منها افعالها و يسميها الفلاسفة و الاطباء طبيعة الكون و الفساد و يسميها الناموس ملكا من الملائكة و هى نفس واحدة و لها قوى الكثيرة» (از رسائل ج 2 ص 193)

طَبيعَتِ كُلّى

-(اصطلاح فلسفى) ناصر خسرو در مقام بيان اطلاقات طبيعت

نام کتاب : فرهنگ معارف اسلامی نویسنده : سجادی، جعفر    جلد : 2  صفحه : 1184
   ««صفحه‌اول    «صفحه‌قبلی
   جلد :
صفحه‌بعدی»    صفحه‌آخر»»   
   ««اول    «قبلی
   جلد :
بعدی»    آخر»»   
فرمت PDF شناسنامه فهرست